Week 179: Podaegi

Gepubliceerd op 17 juni 2024 om 14:45

Podaegi is niet meteen een merk drager, maar eerder een type of stijl van draagsysteem. Het is een van oorsprong Koreaanse drager voor op de rug, al kan er ook op de buik gedragen worden.

De Podeagi zoals we die nu zien komt in twee vormen. De traditionele vorm bestaat uit een grote rechthoekige lap stof met aan de bovenkant lange knoopbanden. Sommige versies zijn minder breed, afhankelijk van de regio en het doel van gebruik, zoals ouderdom kindje. Je draagt dit systeem meestal als torsodrager, waarbij er geen banden over de schouders gaan.

Ook zien we vaak heel erg rijkelijk versierde rugpanelen. Het is namelijk een cultuurgebonden object, diep geworteld in de Koreaanse traditie. Het gebruik en de betekenis van de podaegi zijn nauw verbonden met de sociale en culturele context van Korea, en het draagt bij aan de manier waarop zorg en gemeenschap binnen die cultuur worden begrepen.

In de Koreaanse cultuur wordt de zorg voor kinderen vaak gedeeld door meerdere generaties. Grootouders spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol in de opvoeding. De podaegi, als eenvoudig en toegankelijk hulpmiddel, maakt het mogelijk dat verschillende familieleden de zorg voor een kind op zich nemen en het dicht op het lichaam dragen van baby's bevordert ook de band tussen ouder en kind, wat in veel Aziatische culturen als essentieel wordt gezien voor de ontwikkeling van het kind.

De podaegi past goed bij traditionele Koreaanse kleding, zoals de hanbok . De eenvoud van de draagdoek sluit aan bij de sobere en functionele esthetiek van veel traditionele Koreaanse kledingstukken. Het ontwerp van de podaegi, met zijn lange banden en brede doek, weerspiegelt eveneens de Koreaanse nadruk op eenvoud en effectiviteit in dagelijks gebruik.

Traditioneel kunnen ze variëren in hun ontwerp, van eenvoudige en functionele tot rijkelijk versierde versies. De mate van versiering hangt vaak af van de regio, de gelegenheid waarvoor de podaegi werd gemaakt, de status van de familie en wordt vaak gebruikt vanwege de positieve symboliek.

Korea heeft een rijke textielgeschiedenis en we zien dan ook podaegi's van verschillende stoffen, met kant en linten versierd, tot heel eenvoudig katoen.

 

Wat vinden we er zelf van? De mooie borduurwerken zijn vaak een streling voor het oog en het systeem is fantastisch eenvoudig en zit nog eens lekker ook. Vooral als je het bredere stuk stof voor een groter kindje gebruikt. Ondertussen is er wel een hele toeristische industrie, waarbij ze van traditioneel naar pure kitch en niet meer functioneel zijn gegaan. 

 

- Iedere drager is anders en valt niet bij elke persoon in de smaak. Of deze bij jouw lichaam past valt af te wachten. -

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.